Čo Je To LED Televízor

Obsah:

Čo Je To LED Televízor
Čo Je To LED Televízor

Video: Čo Je To LED Televízor

Video: Čo Je To LED Televízor
Video: LED против телевизоров QLED: не ошибитесь! 2024, Smieť
Anonim

LED televízory sa osvedčili a sú veľmi populárne. Cena takýchto televízorov postupne klesá, ale ani teraz nie každý vie, v čom sa tieto televízory líšia od ostatných modelov a aké sú.

Čo je to LED televízor
Čo je to LED televízor

LED televízory

LED TV je LCD TV, ktorá na jej osvetlenie používa LED diódy. Napríklad iné televízory LCD, ktoré prišli predtým, používali na osvetlenie obrazovky studenú katódu. Predpokladá sa, že sú to LED televízory, ktoré majú najlepšiu kvalitu obrazu na rozdiel od predchádzajúcich modelov televízorov, a to: kvalita farieb, kontrast, farebná hĺbka, jas a ďalšie parametre.

Na kvalitu obrazu vplýva nová technológia zvaná lokálne stmievanie. Táto technológia je zodpovedná za miestne stmievanie obrazovky, vďaka čomu sa kvalita obrazu niekoľkonásobne zvyšuje. Táto technológia má, bohužiaľ, niekoľko nevýhod, napríklad: zlá farebná uniformita obrazu, farebné kontrastné pruhy sa môžu objaviť v kontrastných prechodoch a niektoré jeho detaily môžu zmiznúť v tmavých oblastiach obrazu.

Odrody LED televízorov

Stojí za zmienku, že LED televízory sú rozdelené do dvoch poddruhov podľa spôsobu usporiadania LED diód, sú to: Direct a Edge. Priamy znamená, že LED diódy sú rovnomerne umiestnené za obrazovkou a pri použití technológie Edge budú naopak LED diódy umiestnené po celom obvode obrazovky spolu s rozptyľujúcim panelom.

Každá z týchto technológií má svoje vlastné výhody a nevýhody. Napríklad Direct vám umožní získať rovnomernejšie podsvietenie, ale to zvýši hrúbku samotnej obrazovky, a teda aj televízora, a navyše sa zvýši spotreba energie. To je spôsobené tým, že s touto metódou sa zvyšuje počet LED diód. Tenké alebo ultratenké televízory sú postavené na technológii Edge, čo je pravý opak.

Ako už bolo spomenuté vyššie, náklady na LED televízory dnes klesajú. Je to spôsobené príchodom televízorov s pokročilou technológiou IPS. Takéto televízory majú lepšiu reprodukciu farieb ako televízory LED, vysokú úroveň jasu a kontrastu, vysoké rozlíšenie obrazu a mnoho ďalších výhod.

Vo výsledku môže človek pri výbere televízora podľa typu podsvietenia urobiť chybu, pretože nie vždy má rozhodujúci vplyv na kvalitu obrazu. Dôležitú úlohu v tomto zohráva typ GPU, ako aj technológia spracovania obrazu.

Odporúča: